Bude si muset karlovarský magistrát najmout spin doktora?

30. 01. 2011 12:18:35
Pojem spin doctor se poprvé objevil v roce 1984. Podle Merriam-Webster's Collegiate Dictionary (zdroj: http://www.merriam-webster.com) je možné tento termín přeložit volně asi takto. Spin doktor je člověk, zpravidla politický poradce, jehož úkolem je vytvářet mediální iluzi, neboli takový stav, že určité skutečnosti budou širokou veřejností vnímány z určitého pohledu pozitivně ve prospěch toho, kdo spin doktora platí.
Tandem Ing. Jiří Kotek, 1. náměstek primátora & Martin Barkóci, odsouzený ex policista
Tandem Ing. Jiří Kotek, 1. náměstek primátora & Martin Barkóci, odsouzený ex policistawww.alternativa08.cz & Václav Šlauf, MF DNES

A nyní již k samotné podstatě problému. Proč mě vůbec ten spin doktor napadl právě ve vztahu ke karlovarskému magistrátu?

Vše začalo v prosinci 2007, kdy dva Romové Julius Horváth a Milan Pačan měli v Ostrově napadnout muže ve věku 33 let (poškozený nebyl Rom). Poškozený měl být tlučen násadou od lopaty do obličeje a hrudníku. Jeden z obžalovaných Milan Pačan se podle obžaloby snažil zabodnout zlomenou násadu mlácenému do obličeje. Poškozený strávil pět dnů v nemocnici a další čtyři měsíce v neschopnosti. Nějaká obyčejná hospodská rvačka to tedy podle mého názoru nebyla.

Na místo útoku se dostavil příslušník Policie České republiky Martin Barkóci coby zasahující policista. Poškozeného měl podle protokolů počastovat slovy: „Měli tě tady zabít. Uvědom si, co budeš vypovídat.“.

Tento policista se pak měl poškozeného pokoušet ovlivnit i při jeho výslechu.

Z policejních odposlechů později odsouzených pachatelů útoku mělo být zřejmé, že se policista Martin Barkóci snažil jemu známé pachatele Juliuse Horvátha a Milana Pačana krýt, a dokonce měl o svých kolezích policistech hovořit v odposleších jako o idiotech.

O těchto skutečnostech se veřejnost mohla dozvědět ze sdělovacích prostředků (např. deník PRÁVO 03. 11. 2010, 13. 01. 2011; deník MF DNES 26. 08. 2009, 19. 01. 2010).

Pachatel Horvát byl odsouzen na dva a půl roku, jeho komplic Pačan a policista Barkóci od soudu odešli s tříletými nepodmíněnými tresty odnětí svobody.

Až dosud by se mohlo jednat pouze o běžnou novinářskou zprávu z černé kroniky, kdyby se na scéně neobjevil v té době opoziční karlovarský politik Ing. Jiří Kotek (Alternativa).

Pan Kotek se podrobně seznámil s celým případem a dospěl k názoru, že se jedná o uměle vykonstruovaný případ, a že policista Martin Barkóci byl obžalován neprávem. Z jeho strany byla zahájena mediální bitva o nevinu jmenovaného policisty, která vedla k tomu, že tehdejší ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová podala ve prospěch odsouzeného bývalého policisty Barkóciho stížnost pro porušení zákona. Sám Barkóci si proti rozsudku Vrchního soudu v Praze podal mimořádný opravný prostředek – dovolání. Tehdejší ministryně spravedlnosti současně rozhodla i o přerušení výkonu trestu odsouzeného Barkóciho, a kdo čte noviny, ví, že to nebylo její jediné podivné rozhodnutí.

Chci věřit tomu, že se pan Kotek nesnažil pouze mediálně zviditelnit, a že bojoval způsobem svým vlastním za spravedlivou věc – svobodu nevinného romského policisty Martina Barkóciho.

I stalo se - Martin Barkóci se ocitl na svobodě a Ing. Jiří Kotek na magistrátu.

Město Karlovy Vary je jediným společníkem společnosti KV CITY CENTRUM, s.r.o.

Dne 12. 01. 2011 vyšel v deníku MF DNES článek s titulkem „Měl se vrátit do vězení, místo toho nastupuje do práce v městské firmě“ (zdroj: http://vary.idnes.cz/mel-se-vratit-do-vezeni-misto-toho-nastupuje-do-prace-v-mestske-firme-1jr-/vary-zpravy.asp?c=A110111_151630_vary-zpravy_sou).

Dne 13. 01. 2011 byl publikován v Deníku PRÁVO článek s názvem „Vary daly práci odsouzenému romskému expolicistovi Barkócimu“ (zdroj: http://pravo.newtonit.cz/default.asp?cache=537563).

Z obou novinových článků jsem se dozvěděl, že pravomocně odsouzený Martin Barkóci od 1. ledna letošního roku nastupuje do zaměstnaneckého poměru k výše uvedené městské společnosti, a že bude obnovovat letní kino v Karlových Varech. Taky jsem se dozvěděl to, že se tak stalo z rozhodnutí (chcete-li doporučení) 1. náměstka primátora Ing. Jiřího Kotka. Jednatel společnosti KV CITY CENTRUM, s.r.o. Jaroslav Fujdiar (O co jim jde?!) zřejmě jen podepsal s odsouzeným ex policistou Barkócim pracovní smlouvu, a nic špatného na tom nevidí, protože pan Kotek to má celé nastudované a věří mu.

Podotýkám, že v listopadu 2010 Nejvyšší soud v Brně zamítl jak stížnost pro porušení zákona bývalé ministryně spravedlnosti, tak i samotné dovolání Barkóciho. Pan Barkóci se tedy brzo vrátí do vězení a letní kino obnovovat nebude. Škoda, možná by mu to šlo dobře, řekne si někdo.

Ne tak já. Přiznám se, že se mi nelíbí představa, že mě někdo mlátí násadou od lopaty přes obličej. Taky se mi nelíbí představa, že policista placený z mých daní, místo toho, aby mi pomohl, snaží se mě zastrašit a kryje člověka, který mě tou násadou mlátil. A když je spravedlnosti konečně učiněno zadost (=ten s lopatou i policista mají jít do vězení), tak se mi dále hrubě nelíbí, když se jednomu z pravomocně odsouzených dostane takové formy pomoci, jaké se Martinu Barkócimu dostalo od pana Kotka.

Z daní nás všech (společnost KV CITY CENTRUM, s.r.o. je městkou společností, rozpočet města Karlovy Vary je tvořen i daňovými příjmy od nás, co daně poctivě odvádíme) má být placen pravomocně odsouzený zločinec? Proboha proč???

„O CO VÁM JDE?!“ ptám se pana Fujdiara, jednatele společnosti KV CITY CENTRUM, s.r.o. Bylo-li skutečně zapotřebí u této společnosti vytvořit nové pracovní místo (???), to na jeho obsazení nebyl žádný vhodnější kandidát, než odsouzený Barkóci? Třeba nějaký nezaměstnaný ze zkrachovalé porcelánky s čistým rejstříkem trestů?

„To jste neměl jinou ALTERNATIVU?“, ptám se prvního náměstka primátora pana Kotka.

Ale měl, odpovídám sám za něj, a hned uvedu jakou.

Pokud pan Kotek vede boj proti soudcovské a policejní nespravedlnosti (nechci používat jeho oblíbený pojem „mafie“), neměl by do tohoto boje zatahovat město Karlovy Vary, jehož je nyní představitelem.

Nikdo by panu Kotkovi nezazlíval, kdyby pana Barkóciho zaměstnal na farmě u společnosti AG SLUŽBY s.r.o., jejímž je jednatelem. Tato společnost dostává na zemědělských dotacích ročně cca 15 miliónu korun, podle informací veřejně dostupných hospodaří se ziskem a zaměstnat pana Barkóciho by si tedy mohla dovolit. Pokud soukromá společnost bude hradit soukromé aktivity pana Kotka, bude to v pořádku. Má-li ale pravomocně odsouzenému panu Barkócimu mzdu proplácet městská společnost de facto z veřejných peněz, mohu si pak myslit, že to s tím svým osobním bojem pan Kotek zřejmě nemyslí tak poctivě a upřímně, jak veřejně hlásá.

Asi by se na pana Kotka nikdo nezlobil ani v případě, kdyby nabídl Martinu Barkócimu práci u městské společnosti po výkonu trestu odnětí svobody. Proč nedat člověku, který si odpykal svůj trest, šanci, aby se začlenil do společnosti a začal znovu.

Nic z toho se ale nestalo a pan Kotek postupoval tak, jak je popsáno výše.

Tento článek, ač tak může působit, nemá být zaměřen vůči panu Kotkovi. Nechci ani hodnotit jednání bývalého policisty Martina Barkóciho, to už udělaly koneckonců soudy. Nechci se navážet ani do pana Fujdiara, který zřejmě jen vyhověl žádosti svého koaličního kolegy. Chci jen upozornit na to, že jmenovaní pánové politici již nejsou v opozici a za své kroky nesou, nebo spíše měli by nést, také byť jen politickou odpovědnost.

Pana Kotka obdivuji za jeho silnou vůli a odhodlání bojovat. Někdy si říkám, že ten chlap musel mít v sobě atomový reaktor. Před komunálními volbami byl pan Kotek na Karlovarsku docela všude, v novinách, v televizi, jeho oči mě sledovaly z billboardů, když jsem ráno jezdil do práce a večer, když jsem se vracel domů. Vyjádřeno sportovní terminologií - pan Kotek měl podle mého názoru neskutečný tah na bránu. Jenže již nějakou dobu nikam neběží, stojí sám před svou bránou a střílí si vlastní góly. A to je škoda, protože ty vlastenci se počítají celé současné koalici.

Ostatní členové koalice mají nyní pouze dvě možnosti jak se zachovat. Vysvětlit panu Kotkovi, že brána soupeře je nyní už trochu jinde, než byla před volbami, nebo si mohou najmout nějakého toho spin doktora, který dokáže lidi přesvědčit o tom, že to, co jsem se snažil popsat v tomto článku, je vlastně úplně normální a má to tak být. Mě osobně to však normální nepřipadá, a to ani trochu.

Autor: Petr Šindelář | neděle 30.1.2011 12:18 | karma článku: 22.06 | přečteno: 3016x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Karlovy Vary

Jiří Mitáček

Fakt jsem to v mém věku nečekal!!

Copak? Pokles zdraví? Pokles erekce? Pokles financí? Pokles sebevědomí ...? Ani jedno z výše uvedených, Horší...

20.5.2022 v 22:15 | Karma článku: 25.37 | Přečteno: 795 | Diskuse
Počet článků 13 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3064
Absolvent PF UK Praha a Nottingham Trent University. Advokát a společník advokátní kanceláře TOCIK ŠINDELÁŘ & PARTNEŘI. Věřící. Trvale žije v Ostrově (11 km od Karlových Varů), pracuje v Karlových Varech a v Praze. Člen Zastupitelstva Karlovarského kraje (ODS).

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...