Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zloději se nevraždí!

Dne 9. března publikoval pan Tomio Okamura na svém blogu článek „Střílet na zloděje není zločin“ (viz odkaz níže), ve kterém reagoval na rozhodnutí trestního kolegia Nejvyššího soudu České republiky z předchozího dne. Kolegium Nejvyššího soudu přijalo rozhodnutí ve věci trestného činu zabití. Konkrétně se jednalo o případ pana K. B., který měl opakovaně ze své legálně držené brokovnice vystřelit na vozidlo, v němž měli být pachatelé krádeže v jím provozované výkupně druhotných surovin v Ivančicích na Brněnsku. Ve vozidle byly zraněny dvě osoby, z toho jedna těžce a jen náhodou nedošlo k usmrcení.

Tomio Okamura, autor článku „Střílet na zloděje není zločin“zdroj: www.tomio.cz

Kauza mediálně známá, téma aktuální, taky jsem chtěl o něm napsat článek na svém blogu. Bohužel pan Okamura byl rychlejší, já jsem totiž skoro celý tento týden lítal po soudech a zkrátka jsem se k tomu nedostal. A i když už nebudu původní, rozhodl jsem se, že svůj příspěvek na toto téma přeci jen napíšu.

 Pan Tomio Okamura nemá pravdu. Plete dohromady jablka s hruškami.

 Tak především, Nejvyšší soud se v daném případě vůbec nezabýval otázkou nutné obrany tak, jak je dnes definována v ustanovení § 29 trestního zákoníku (dříve § 13 dnes již zrušeného trestního zákona). V uvedeném paragrafu se praví, že čin jinak trestný, kterým někdo odvrací přímo hrozící nebo trvající útok na zájem chráněný trestním zákonem, není trestným činem. A taky se tam říká něco o tom, že o nutnou obranu nepůjde tehdy, byla-li obrana zcela zjevně nepřiměřená způsobu útoku.

 V případě onoho chlápka s brokovnicí o nutnou obranu nešlo. Útok na zájem chráněný trestním zákonem (soukromé vlastnictví pana K.B.) přímo nehrozil, ba už ani netrval. Onen útok již skončil a pachatelé (údajní) seděli v autě a odjížděli z místa činu. Nutná obrana tedy byla vyloučena, a majitel brokovnice, ze které se střílelo, nutně musel nést trestněprávní odpovědnost za následky způsobené jeho střelbou (dvě zraněné osoby, jedna z toho těžce). Mohl být souzen za pokus zabití nebo za pokus vraždy. Podotýkám, že odsouzení za pokus zabití by bylo pro pana K.B. výhodnější, kvůli nižší sazbě a možnosti podmíněného odkladu výkonu trestu odnětí svobody.

 Zabití se dopustí ten, kdo jiného úmyslně usmrtí v silném rozrušení ze strachu, úleku, zmatku nebo jiného omluvitelného hnutí mysli anebo v důsledku předchozího zavrženíhodného jednání poškozeného. Základní podmínkou pro trestněprávní kvalifikaci zabití je tedy existence onoho stavu silného rozrušení pachatele. Nejvyšší soud ve svém stanovisku pouze uvedl, že zde musí objektivně existovat nějaký mimořádně intenzivní podnět, který by mohl vyvolat onen stav silného rozrušení pachatele. Podle soudu by mělo tedy jít o úmyslné jednání poškozeného, které je mimořádně zlé, zraňující, ponižující nebo hrozící způsobením závažné újmy na právech. Přitom podle trestního zákoníku musí jít o takové předchozí zavrženíhodné jednání, jehož se dopustil právě poškozený, který byl předmětem útoku pachatele trestného činu zabití, nikoli někdo jiný nebo neznámý.

 Takovým podnětem pak podle Nejvyššího soudu zásadně není krádež majetku pachatele, byť k ní v minulosti mohlo dojít již vícekrát, pokud navíc ani není zřejmé, kdo se dopouštěl předchozích krádeží.

 Ty dva rozstřelení lidé v autě se zkrátka vůči panu K.B. nedopustili žádného jednání, které by bylo mimořádně zlé, zraňující, ponižující, nebo které bylo způsobilé panu K.B. přivodit závažnou újmu na jeho právech, a proto se pan K.B. na nich nemohl dopustit trestného činu zabití ve stádiu pokusu.

 Pokud to nebyla nutná obrana a nejednalo se ani o zabití ve stádiu pokusu, musel být pan K.B. odsouzen za pokus vraždy. Stručně, jasně a asi i správně. Zájemci o podrobnější informace se mohou podívat na www.nsoud.cz

 Jak jsem již řekl, Nejvyšší soud vůbec nerozhodoval o podmínkách nutné obrany, neboť v případě onoho pána s brokovnicí o nutnou obranu nešlo. Případy nutné obrany jsou dlouhodobě a konstantně judikovány Nejvyšším soudem, do jehož soudců se pan Tomio Okamura naváží ve svém posledním článku. Je to zajímavé, protože stejný soud například v jiném svém dřívějším rozhodnutí konstatoval, že v závislosti na konkrétních okolnostech případu není vyloučeno posoudit jako stav nutné obrany jednání osoby, která reaguje na fyzický útok neozbrojeného pachatele opakovaným použitím střelné zbraně, přičemž dojde k usmrcení útočníka (zdroj: ASPI ID JUD12615CZ). Páni, řeknete si. Je to vůbec ten samý soud, co vydal 8. března výše uvedené a mediálně propírané stanovisko? No ano, je. Jen se nesmí plést ta jablka s hruškami.

 Takže závěr. Pokud pan Okamura ve své japonské sámošce ve Verdunské ulici v  Dejvicích (mimochodem, moc rád tam nakupuju) chytne zloděje, jak mu tam krade nudle a sojovku, může se zloději pokusit v krádeži zabránit klidně i se svým samurajským mečem v ruce. Pokud však svým mečem Tomio Okamura zloděje rozseká až na kulaťáku, nebude to moci být kvalifikováno ani jako nutná obrana, ani jako zabití, ale jako vražda… A zloději se prostě nevraždí!

Autor: Petr Šindelář | pátek 11.3.2011 19:11 | karma článku: 32,31 | přečteno: 11356x
  • Další články autora

Petr Šindelář

Povzdech čtyřicátníka

Každé ráno v zrcadle pozoruju, jak stárnu. Kdybych měl za zrcadlem skrytý fotoaparát nastavený na časosběrný program, nebyl by to hezký pohled, na tu řadu fotek...

6.11.2013 v 8:30 | Karma: 18,48 | Přečteno: 931x | Diskuse| Ostatní

Petr Šindelář

JÁ NEMOHU ANI NAZNAČOVAT...

Jsem advokát a jako takový, jsa vázán povinností mlčenlivosti, se nemohu vyjadřovat k případům svých klientů. Co však mohu? Mohu se vyjádřit k případům veřejně známým. A to právě teď udělám.

9.4.2013 v 9:24 | Karma: 24,40 | Přečteno: 1505x | Diskuse| Ekonomika

Petr Šindelář

MATTONI - ALLA SALUTE!

V únoru loňského roku, přesněji 21. února 2011, jsem na svém blogu zveřejnil článek „Mattoni pije Korunní“, který se netýkal ani tak konzumace minerálních vod, jako spíše neutěšeného stavu budov nacházejících se v obci Kyselka v Karlovarském kraji, které tvoří areál bývalých Lázní Kyselka (http://petrsindelar.blog.idnes.cz/clanok.asp?cl=178382&bk=39870). V uvedeném článku jsem kritizoval společnost Karlovarské minerální vody, a.s. zato, že se coby vlastník zhruba 1/3 historických objektů nechává kulturní památky bývalých Lázní Kyselka chátrat... Svůj nesouhlas s tehdejším přístupem společnosti Karlovarské minerální vody, a.s. jsem vyjádřil i tím, že jsem veřejně prohlásil, že jako spotřebitel bojkotuji výrobky uvedené společnosti.

12.11.2012 v 8:30 | Karma: 9,22 | Přečteno: 768x | Diskuse| Ostatní

Petr Šindelář

ADIEU, TESCO...

V páteční MF DNES ze dne 20. dubna 2012 jsem se na straně A9 dočetl, že manažer společnosti Ahold, provozovatele maloobchodního řetězce Albert, jakýsi pan Jan Van Dam, rozeslal svým zaměstnancům hromadný dopis, ve kterém obviňuje kontrolory ze Státní veterinární správy a ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce z toho, že pracují na politickou objednávku. A sdělovací prostředky, které nás v poslední době s jistou mírou pravidelnosti informují o zjištěných prohřešcích, pak jmenovaný manažer pasuje do role pseudoochránců veřejnosti, kteří profitují z toho, že poukazují na klamání a poškozování spotřebitelů.

23.4.2012 v 8:30 | Karma: 24,99 | Přečteno: 1681x | Diskuse| Ostatní

Petr Šindelář

Porod doma očima advokáta

Ve sdělovacích prostředcích se s jistou pravidelností publikují informace buď o odsouzených porodních asistentkách, a pak také o dětech, které nepřežily domácí porod (v horším případě), nebo o dětech, které se během komplikací nastalých při porodu doma přivolaným lékařům sice podařilo zachránit, ale které si celý život ponesou trvalé následky (v lepším případě).

5.3.2012 v 8:43 | Karma: 28,32 | Přečteno: 3172x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

KOMENTÁŘ: Český důchodce, pro vládu nepřítel číslo jedna

25. dubna 2024  7:47

Vláda dokola opakuje, že nebude na důchody pro příští generace a zbankrotujeme. Nic takového...

Arizonští poslanci zrušili 160 let starý zákon, který zakazoval potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3065x
Absolvent PF UK Praha a Nottingham Trent University. Advokát a společník advokátní kanceláře TOCIK ŠINDELÁŘ & PARTNEŘI. Věřící. Trvale žije v Ostrově (11 km od Karlových Varů), pracuje v Karlových Varech a v Praze. Člen Zastupitelstva Karlovarského kraje (ODS).