Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

mARKETAVIK

3. 6. 2012 11:09
porod doma je bezpečnější

No, já s vámi souhlasím, akorát jakožto vzdělaná žena zajímající se o totu problematiku (a nikoli pouze posloucháním  vyjádření ČLK), jsem přesvědčena, že pro bezpečí dítěte mohu udělat víc tím, že ho porodím doma, protože porodnice mi připadá nebezpečnější. Co s tím uděláte?

0 0
možnosti

log-out

16. 4. 2012 15:42
chyba v argumentaci

Ve své argumentaci máte jednu díru: nikde není prokázáno, že porod v porodnici je to nejlepší pro dítě. Naopak je několika (řádově deset a více) studiemi z mezinárodních lékařských impaktovaných vědeckých časopisů časopisů prokázáno - že porod doma za určitých podmínek není zhoršením péče o dítě (klesnou některá rizika, což vyváží horší dostupnost lékařské péče).

1 0
možnosti

Petr Šindelář

22. 4. 2012 23:07
Re: chyba v argumentaci

Asi jste to vystihl slovy - "za určitých podmínek"... Jinak podle ČLK nejsou porody doma lege artis, doslova: Plánovaný domácí porod je v rozporu s nejmodernějšími poznatky lékařské vědy. K tomuto závěru dospěla jednomyslně vědecká rada České lékařské komory...

0 0
možnosti

Akroe

7. 3. 2012 10:22
Jediné

Mám dvě hodně malé děti (takže porody v silné paměti) a vím jediné. Z vysoka kadím na svá práva a svou pohodlnost (jakože doma v pokoji je líp než v chlorem páchnoucí porodnici). Z vysoka kadím na romantiku a bezpečí domova, protože pohovkou a CD přehrávačem masivní krvácení nezastavím. Jde mi o jediné - přivést na svět zdravé dítě. A zdravotní stav dítěte (nebo i mě samotné) nejsem v době porodu absolutně schopna posoudit a porodní asistentka bez potřebných přístrojů taky ne. Ložnic provoněná vonnými svíčkami je moc fajn. Ale pět litrů krve na posteli a mrtvé dítě mi za ten luxus fakt nestojí.

6 0
možnosti

log-out

16. 4. 2012 15:48
Re: Jediné

Nu, bohužel nemáte pravdu:

1) nepohodlí matky je pro rizikový porod rizikovým faktorem. Starost o vlastní pohodlí je tedy i starostí o zdraví dítěte.

2) PA je (dle zákona) osoba schopna samostatně vést porod. Ze zákona má tedy být naprosto schopná rozpoznat zdravotní stav dítěte. Mimo monitoru se pak při tzn. domácím porodu používají všechny přístroje, které se při fyziologickém porodu používali v porodnici. Užívání monitoru pak dle nových lékařských výzkumů nepřináší žádné benefity -- v zahraniční literatuře se doporučuje od rutiního používání monitoru upustit -- takže Váš PA při porodu doma má vše, co potřebuje pro diagnostiku zdraví dítěte.

1 0
možnosti

Alka1

5. 3. 2012 17:52
Pro autora jen jedno

.. nechápu, že k porodu mají potřebu se vyjadřovat převážně muži...

Zákony v naší zemi dávno neslouží k ochraně, ale k šikaně občana... případně je jeijch výklad používán k získání prospěchu...žádný zákon nezajistí 100%tní bezpečí.. Nikdy, při porodu kdekoliv, při přecházení ulice, při jakékoli činnosti.. Zákonodárce se nás snaží "přesvědčit", že jeho způsob je jediný správný... Není.. život je prostě nebezpečná záležitost... Zkusme si to uvědomit, přijmout osobní odpovědnost, kterou žádný zákon nenahradí...

Jen pro pořádek, jsem matka tří dětí, všechny se narodili v nemocnici.

2 0
možnosti

NumLk

5. 3. 2012 18:29
Re: Pro autora jen jedno

presne jste to vystihla myslim pouziti/zneuziti zakonu, nicmene to, ze muzi se k porodu vyjadruji vitam, otec ma stejne pravo i povinnost pecovat o sve dite take

0 0
možnosti

IfčaX

5. 3. 2012 16:54
Tak jako rámcově jasné...

ale právnická mluva by potřebovala pregnantní formulaci.

Hranice toho, od kdy je dítě samostatnou bytostí s vlastními právy (dejme tomu převyšující práva matky), je jasná.

A do kdy to hájení jeho práv znamená, že musí být i proti vůli matky pod lékařským dozorem? V okamžiku porodu? Ještě hodinu po něm? Takový syndrom náhlého úmrtí se statisticky vyskytuje nejčastěji mezi prvním a čtvrtým měsícem. Je to vlastně vůbec zodpovědné, aby si matka jen tak dítě na noc odložila do postýlky, nemělo by být vlastně trvale pod lékařským dozorem?

Já vím, že to ženu ad absurdum... ale na každého z nás čekají nejrůznější nebezpečí celý život a ne vždy jim jde stoprocentně předcházet. Intuitivně tam ten rozdíl mezi porodem a dalšími rizikovými situacemi vidím - ale očima advokáta intuitivní vidění nestačí. Článek bych spíš nazvala "Očima filozofa". Exaktně právní formulace jsem v něm opravdu nenašla... (Proti obsahu a závěrům takové filozofické úvahy nic nenamítám.)

2 0
možnosti

MM :))

5. 3. 2012 17:58
Re: Tak jako rámcově jasné...

Od okamžiku, kdy práva dítěte mohou i převyšovat práva matky, může být tato matka trestně postižitelná.

Tedy pokud se jí nepodaří tuto zodpovědnost přesunout na někoho jiného - např. na svou porodní asistentku nebo na ošetřujícího lékaře.

Nic víc ani nic míň ...

2 0
možnosti

dp11

5. 3. 2012 15:12
Výstižně napsáno,

pokud to někdo nepochopil, není to Vaše chyba.

5 0
možnosti

MM :))

5. 3. 2012 14:48
velice názorné a přehledné

R^

Myslím i snadno pochopitelné R^

Teď ještě chtít to pochopit (což v případě některých jedinců "nehrozí", jak už to tak v životě bývá).

6 0
možnosti

Kahlan Amnell

5. 3. 2012 14:30
Karma ze hezky napsaný článek, ale nesouhlasím

Morálně je vše jasné - rodička by měla poskytnout dítěti maximum péče, a to nejen u porodu, ale i před ním a po něm. Pokud ale budeme kriminalizovat (zakazovat) porod mimo nemocnici, museli bychom kriminalizovat všechno, co by mohlo vést k poškození dítěte. Co třeba začít rovnou od genetických dispozic rodičů? Jenže dítě může mít de jure každý, kdo ho je schopen donosit. Bez ohledu na to, jak se bude k dítěti chovat a co je schopen dítěti poskytnout. Tak proč by také nemohlo být porozeno kdekoliv?

Se svobodama můžeme operovat u rovnocenných jedinců, což novorozeně a dospělý člověk nebudou.

2 0
možnosti

MM :))

5. 3. 2012 14:49
Re: Karma ze hezky napsaný článek, ale nesouhlasím

přehlédl jste, že ta práva dítěte začínají přesně v okamžiku porodu, takže nechápu, co řešíte

5 0
možnosti

nocenka

5. 3. 2012 14:02
Já v tom mám taky jasno.

Vy jste prostě takový malý, uťápnutý, jednoduchý človíček, co má ve všem jasno. Bohužel nikoliv na základě své inteligence, ale díky své omezenosti a předsudkům.

 A bacha na ty dlouhovlasé ženy, jsou velmi nebezpečné a zlé.:-P

0 0
možnosti

ikkyu

5. 3. 2012 14:21
Re: Já v tom mám taky jasno.

A kdo jste vy? Mě se ten článek docela líbil, i když to asi šlo stručněji. Třeba jsem netušil, od kdy se člověk pokládá za člověka. Jak se z něj dá usoudit na autorovu uťápnutost jsem nepochopil. Nálepkujete tak každého, kdo má jiný názor než vy? I když v jednom souhlasím- ty dlouhovlasé ženy si mohl odpustit :-)

6 0
možnosti

Pierre de Croissant

5. 3. 2012 13:27
Vždycky mne překvapí

jaktože je mezi advokáty výrazně větší podíl dobrých čtivých spisovatelů.

Že by z praxe pečlivého formulování smluv a dohod? Jenže právě tento právnický jazyk se považuje za velkou zrůdnost, kterému běžný člověk nerozumí.

0 0
možnosti

Petr Šindelář

5. 3. 2012 13:47
Re: Vždycky mne překvapí

Tak z toho moudrý nejsem... Líbí se článek, nebo nelíbí...? Souhlasíte s mým názorem, nebo nesouhlasíte???

0 0
možnosti
  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3065x
Absolvent PF UK Praha a Nottingham Trent University. Advokát a společník advokátní kanceláře TOCIK ŠINDELÁŘ & PARTNEŘI. Věřící. Trvale žije v Ostrově (11 km od Karlových Varů), pracuje v Karlových Varech a v Praze. Člen Zastupitelstva Karlovarského kraje (ODS).