Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MP

Muf Puf

12. 3. 2011 12:47
Zloději se nevraždí.

Ale zabíjet by se mohli, protože by potom určitě ubylo krádeží!;-)

0 0
možnosti
DS

Direct Shooter

12. 3. 2011 14:03
Re: Zloději se nevraždí.

:-)R^

0 0
možnosti
P9

pavel 99

12. 3. 2011 12:43
Řekl bych, že jste

v článku, ale i v diskusi názorně demonstroval rozdíl, mezi u nás aplikovaným "právem" a zdravým rozumem, či tzv. právem "přirozeným" či jinak též logickým.

Pokud je v souladu s platnými zákony (a jejich "dotvořením" soudními judikáty), že pokud zloděj ukradne Váš majetek a tento odváží (odnáší) a stát Vám ZNEMOŽŇUJE použitím násilí mu v této činnosti zabránit, měl by být schopen (podle "logiky prosté") Vám zajistit navrácení v předchozí stav a to v "reálné době", popřípadě zveřejnit adresu, kde si zajdete pro ekvivalentní náhradu. Stát Vám ovšem nejenže nezajistí navrácení majetku, ale mnoha dalšími zákony to fakticky znemožní a nejenže nezajistí patřičné odškodnění, ale dokonce Vás nezbaví jediné povinnosti vůči státu a dokonce Vás za její případné nesplnění bude sankcionovat. kupříkladu, když vidíte, jak zloděj odnáší Váš firemní počítač, na kterém jste měli rozpracované daňové přiznání, které máte následující den podat, tak nejenže nesmíte udělat nic, ale můžete se připravit....

0 0
možnosti
P9

pavel 99

12. 3. 2011 12:45
Re: Řekl bych, že jste

na sankce. Pokud si odnese i firemní pokladnu, kde jste měli peníze na zítřejší úhradu, tak rovněž můžete pouze "koukat" a zaplatit penále.

Z výšeuvedeného je zřejmé, že tento stát neplní svoji základní funkci - tedy efektivní ochranu občanů pracujících.:-/

0 0
možnosti

Mablung

12. 3. 2011 12:37
spravedlnost a právo

Bohužel, většina diskutujících nepochopila jednu základní věc. K soudu se chodí pro výkon práva, nikoliv spravedlnosti. Často se stává že právo a spravedlnost je jedno, ale zdaleka ne vždy.

Uvedu příklad. Mám důchodce který je poloslepý, reakce mrtvoly, jezdí neustále 20 - 40 km/h pod rychlostním limitem čímž vytáčí všechny okolo, ale policie na něj nemůže. Pak tu máme zkušeného řidiče který jezdí obvykle o 10 - 20 km/h více (dle situace a vozovky), nicméně daleko bezpečněji než onen důchodce. Kdybychom to brali spravedlivě, člověka překračujícího rychlost bychom měli v provozu rádi a důchodci bychom jízdu zakázali. Dle práva se chováme zcela opačně.

0 0
možnosti
NSOK

Nenecháme se okrádat kapitalisty

12. 3. 2011 12:44
Re: spravedlnost a právo

to je tedy dost blbej příklad, nemyslíte?

Důchodce jezdící o 20 km/h pomaleji než je limit Vás nějak omezuje ve Vašich právech?

0 0
možnosti
NSOK

Nenecháme se okrádat kapitalisty

12. 3. 2011 12:25
vražda vs zabití

ten chlápek s brokovnicí snad dopředu promýšlel svůj čin? Plánoval že bude střílet po odjíždějícím autě plném zlodějů?

Proč potom nejsou klasifikovány například zaviněné dopravní nehody s usmrcením na straně nezaviněného jako vraždy? A takových příkladů sporu vražda vs. zabití by se našlo mnohem více. Bohužel naše "právo" jen nahrává zločincům a chrání zločince mnohem více než oběti

0 0
možnosti
DS

Direct Shooter

12. 3. 2011 15:06
Re: vražda vs zabití

Pane máte nevhodný nick. V daném případě kradla lůza....

0 0
možnosti
J

jarno3

12. 3. 2011 12:07
Zloději se nevraždí?

Pane advokáte, těžko můžete být tím povolaným k takovým soudům, protože vaše živnost je založena na obhajobě lumpů a tudíž jakákoliv výjimka je pro vás úbytek příjmu. Nicméně  jakákoliv zlodějna útěkem nekončí, ale útěk je její součástí. Kromě toho poškozený hodlal zloděje zabít jen ve vaší fantazii. Ve skutečnosti jim chtěl zabránit v útěku a předat je spravedlnosti. Ale pokud je spravedlností to, co reprezentujete vy, pak každý občan vzdor vašim tirádám, má morální právo se bráínit tak, jak to učinil onen poškozený.RvRvRvRv

0 0
možnosti
J

ježo

12. 3. 2011 12:18
Re: Zloději se nevraždí?

No ona spravedlnost a právo se,zvláště u nás,dost míjí.Napadá mne jen ,,z vyžšího principu mravního...."

0 0
možnosti
SS

slv

12. 3. 2011 11:39
Což je ovšem škoda

To byla jen reakce na titulek, zbytek reakce si, až na dvě poznámky, ušetřím, protože to podstatné napsali jiní přede mnou.

Už za mých časů se tradovalo, že na práva chodili ti, kterým to až tak nepálilo. Smutné, že se tato tradice uchovala. Když už se vyjadřujete k činu někoho, kdo vydělává pár korun a musí se dost tvrdě otáčet, tak to neposuzujte z pohledu svých zcela neadekvátních přijmů, které jdou v této společnosti mimo všechny hranice ostatních vysokoškoláků včetně doktorů.

Také by se to chtělo vyvarovat poněkud expresivního popisování skutku. Viděl jste někdy někoho či něco, co by bylo rozstřílené, aby to později žilo nebo fungovalo?

0 0
možnosti
KSD

krokodýlův smrdutý dech

12. 3. 2011 11:44
Re: Což je ovšem škoda

"Na práva chodili ti, kterým to příliš nepálilo"? A co ti, kterým to pálilo? Šli jezdit s kolotoči nebo vykupovat železný šrot? Nebo se z nich snad stali řezníci, zelináři a veksláci?

0 0
možnosti
POBVŠ

prosím o BAN vy šašci

12. 3. 2011 11:18
to je přesně náš kocourkov

Právně možná v pořádku, morálně zhovadilost na entou. S takovejma zákonama ať se de celej státní aparát vysr... Zloději se nevraždí, ano, ale zabíjet by se klidně mohli.

0 0
možnosti
PH

Hulvat

12. 3. 2011 12:02
Re: to je přesně náš kocourkov

Když čtu slova toho pána, kterého paragrafy živí, mám taky hořko na jazyku, pořád se mi vybavuje to, jak nedávno psali o recividistovi, co bodl policajta do břicha a způsobil mu těžké zranění jen proto, že ho lustroval, ale za pokus vraždy obžalován není. A tady pán sice vystřelí po autě, ve kterém sedí ten, co mu způsobil škodu na majetku, aby mu zabránil v útěku, nikoho nezabije, ale je skoro vrah. Koho takové zákony pak chrání? Hmm... je zbytečné pořád dokola se tím zabývat, navíc tady, dokud se zákony nezmění, jsi občane, co poctivě pracuješ, škodná ty sám a dobrý jen k placení daní...

0 0
možnosti
F

FiS95

12. 3. 2011 11:13
Chyba!

Ohrožení zákonem chráněného zájmu trvalo, protože v tom ujíždějícím autě byl střelcův majetek!!! Pokud Vám někdo na ulici vytrhne mobil a začne utíkat, tak se za ním pustíte a neřeknete si, že krádež už skončila protože utíká.

0 0
možnosti
KE

Krupp Essen

12. 3. 2011 11:17
Re: Chyba!

Pustit se za ním a střílet mu do zad je ale trošku rozdíl, to asi uznáte, ne?

0 0
možnosti
SS

Sergeant survived

12. 3. 2011 10:55
Vážený autore,

koukám jak do Vás dole kolegové řežou, přestože jste se již dříve vyslovil, že jste si vědom rozdílu mezi zdravým rozumem a zákony a mezi spravedlností a právem.

Budu na Vás tedy mít jen malý dotaz:

Poradíte, jak situaci řešit? Nachytám zloděje, jak odchází z mého domu s pytlem mých věcí. Můj majetek je, jak jsem pochopil z Vašeho výkladu, již v jeho držení, takže podle práva útok (krádež) již skončil a případné násilí z mé strany již nelze považovat za nutnou obranu. Co v takovém případě dělat?

Omlouvám se, že požaduji právní radu zadarmo, ale snad se Vám někdy v budoucnosti budu moci revanšovat. Děkuji.

0 0
možnosti
SH

Babul

12. 3. 2011 11:00
Re: Vážený autore,

Zcela zadarmo odpovím za něj. Máte právo vyzvat zloděje, aby věci okamžitě vrátil. Pokud je zloděj nevrátí a dál odchází i s pytlem, můžete zavolat policii. Policie přijede za dvě hodiny, zeptá se, jak zloděj vypadal a vyhlásí pátrání. Po měsíci dostanete usnesení, že se věc odkládá, protože pachatel nebyl zjištěn.

0 0
možnosti
W

WladoL

12. 3. 2011 10:52
z prráního hlediska snad, ale z morálního nikoli...

Dovolím si napsat svůj názor. Pokud Vám do bytu ve Vaší nepřítomností po každé výplatě vtrhne banda "nepřízpůsobivých spoluobčanů" a odnese si Vaší výplatu a k tomu ještě něco navíc, nevím co budete dělat až je potkáte ve dveřích. Podle práva, je budete muset zdvořile pozdravit a požádat je aby byli opatrni a náhodou při chůzi po schodech nezakopli - to by mohl nějaký soudce pak vyložit za důsledek popostrčení a ještě by po Vás zdravotní pojišťovna chtěla uhradit léčbu.

0 0
možnosti
  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3065x
Absolvent PF UK Praha a Nottingham Trent University. Advokát a společník advokátní kanceláře TOCIK ŠINDELÁŘ & PARTNEŘI. Věřící. Trvale žije v Ostrově (11 km od Karlových Varů), pracuje v Karlových Varech a v Praze. Člen Zastupitelstva Karlovarského kraje (ODS).